Vind je dit leuk om te lezen? Deel het met anderen!

Ademhaling als ondersteuning bij complementaire zorg

De ademhaling is een top indicator van hoe lichaam en geest zich op dit moment voelen. Zijn we gestrest, angstig, gelukkig, zenuwachtig of een te zware inspanning aan het leveren. Let op je ademhaling en je weet het meteen. Als je gespannen bent adem je meestal oppervlakkig via je borst. Ben je rustig dan adem je veel dieper en voel je de ademhaling tot in je buik.

Als je last van stress hebt of behoefte hebt aan meer ontspanning, dan zijn ademhalingsoefeningen een eenvoudige en snelle oplossing.  Deze kun je bovendien altijd en overal kan toepassen. In de huiskamer, op je werk, in de file, tijdens momenten van stress etc.
Door onderstaande oefeningen te doen kun je al snel voelen dat je ontspant. Daarnaast helpen ademhalingsoefeningen bij het verlagen van je bloeddruk, het verbeteren van je nachtrust, en krijg je meer energie waardoor je je een stuk vitaler gaat voelen.Als basis bij interventies (complementaire) zorg

Met complementaire zorg wil je vooral ook rust en ontspanning creëren voor de zorgvrager.  Om dit optimaal te kunnen doen geeft het een enorme meerwaarde om je eigen rust als uitgangspunt te gebruiken. Je eigen rust (of onrust) geef je namelijk mee in het contact met de ander. Jammer als je al met een achterstand gaat beginnen omdat je eigen onrust mee stroomt in deze verbinding of zelfs belemmert dat er verbinding ontstaat met de ander.

 

Ontspanning door meditatie/ademhaling geeft ontspanning, vertraging in de processen en zelfreflectie. Hierdoor creëer je afstemming op jezelf en van daar uit een betere afstemming op de ander.

 

Persoonlijk pas ik onderstaande oefening al jaren toe in mijn leven en het werken in de palliatieve en terminale zorg. De rust die ik hiermee uitstraal en kan overbrengen wordt vrijwel altijd overgenomen door de ander waardoor er een enorme verdieping ontstaat in het effect van de gegeven interventie.  Daarnaast heeft deze bewuste ademhaling me door  menig moment geloodst waarin ik even niet wist wat ik moest zeggen of doen. Er zijn/werken vanuit rust en stilte is vaak meer dan genoeg!

 

Ademhalingsoefening voor meer rust

Doel van de oefening: lichaam en geest tot rust te brengen en te inventariseren hoe je er zelf ‘bij’ staat.

De ademhalingsoefening via de buik is een eenvoudige en snelle methode die je altijd en overal kunt doen. Handig als je een acute stresssituatie hebt, maar ook heel fijn voor het slapengaan.

Leg je ene hand op je buik en de andere op je borst en voel waar je ademhaling is. Vervolgens adem je rustig in diep door je neus. Als het goed is voel je je longen opzetten en je beide  handen heel licht bewegen. Hou je adem enkele tellen vast en adem rustig uit via je mond. Herhaal dit een aantal keren. Focus je aandacht op je ademhaling en je handen. Je voelt dat je elke ademhaling iets meer ontspant. Door dit regelmatig te doen voel je steeds meer ontspannen en heb je je handen niet meer nodig, waardoor je hem overal en altijd kunt toepassen.

Ook tijdens je interventie en contact is het aan te bevelen om deze oefening toe te passen. Hij helpt je bijvoorbeeld als je even niet weet wat je moet zeggen. Als je spanning voelt door het verhaal van de zorgvrager. Als je even niet weet wat je moet doen.  Des te vaker je hem oefent des te sneller kom je in de ontspanning en in het hier en nu.
Tip: Je kunt hem natuurlijk ook samen met de zorgvrager doen.

Ademhalingsoefening voor meer energie

Deze ademhalingsoefening komt vanuit de yoga en is ervoor gemaakt om in balans te komen en rust te vinden. Met deze oefening breng je de linker- en rechterhersenhelft in verbinding. De oefening geeft je meer energie, maar helpt ook als je je moet focussen. Je wordt wakker en alert.

Ga comfortabel zitten. Houd je rechterhand bij je neus. Adem in terwijl je je duim het rechter neusgat dicht drukt. Houd je adem vast en sluit je linker neusgat af met je ringvinger. Adem uit via je rechter neusgat. Vervolgens blijf je je linker neusgat dichthouden en adem je in door je rechter neusgat. Uitademen door links. Dit herhaal je een aantal keren. is ervoor gemaakt om in balans te komen en rust te vinden. Met deze oefening breng je de linker- en rechterhersenhelft in verbinding. De oefening geeft je meer energie, maar helpt ook als je je moet focussen. Je wordt wakker en alert.

Touch for Care is geregistreerd
CRKBO opleider
error: Content is beschermd